100 jaar Lancia in Turijn

Lancia 100Al het hele jaar 2006 staat in het teken van 100 jaar Lancia... Het hele voorjaar gonst van de "al iets gehoord?". Iedereen hoopt op iets "in Turijn", zoals dat ook in 1996 gebeurde. Het bestuur houdt frequent voeling met de Turijnse contacten en in maart komt het sein dat de voorinschrijving kan plaatsvinden.

De belangstelling onder de leden is dan meteen groots. Een eerste voorinschrijving levert al een volledige Nederlandse deelnemerslijst èn een interessant gevarieerd aanbod aan Lancia modellen.

Centenario LanciaEn uiteindelijk wordt in het meinummer van de Elefantino een eerste tip van de sluier opgelicht. Ja, er komt dit jaar een internationale bijeenkomst van Lancia's in Turijn!

De Italiaanse Lancia Club is volop bezig met de organisatie van een groots evenement. En FIAT Auto heeft zich ondertussen ook gerealiseerd dat er een inmense internationale opkomst niet genegeerd kan worden en participeert actief in het opzetten van het Centenario evenement.

Na de officiële inschrijving is het dan nog lang wachten tot september voor de 59 Nederlandse equipes...

 

Op weg naar Turijn3-4 september | Naar Turijn

Een groot aantal equipes maakt dankbaar gebruik van de route en overnachting die het LCN bestuur voor de Nederlandse deelnemers heeft geregeld.

Op de overnachtingsplaats bij Freiburg wordt het eerste pleziergevoel al aangewakkerd las de Nederlandse equipes elkaar voor eteerst treffen. Een prachtige variatie Lancia's heeft zich hier al verzameld. Een Stratos, diverse Fulvia, Flaminia en Flavia modellen, een Integrale, verscheidene Beta's. En een Belna, op een trailer achter een Kappa.

De route van Freiburg naar Turijn biedt dan bovendien een prima kans om de Lancia's met veel plezier over de bergpassen te sturen.

 

Maandag 4 september | Ontvangst in Turijn en welkomstdiner

OntvangstTurijn binnenrijdend komen we de eerste buitenlandse equipes dan al tegen. Een Stratos hier en een Ardea daar. En we komen al ogen tekort om alles heel te houden. De organisatie heeft het Arsenale van Turijn geregeld als centraal punt voor het evenement. Op deze schitterende locatie worden we door de organisatie dan ook op de eerste dag ontvangen.

We kunnen hier ook kennis maken met het internationale gezelschap, elkaars Lancia bewonderen en bijpraten over ieders heenreis.

Drukte bij de hotelsEen aantal grote hotels in het centrum van Turijn zijn geheel bezet door de equipes en overal op straat zijn er deze middag bijzondere Lancia's te zien. Ook de Torinesi staan uitgebreid te kijken naar de variatie aan klassieke Lancia modellen en geven blijk van hun trots.

Voor de avond staat het ontvangsdiner op het programma. En dat is dan een ontvangst van Piëmontese gastvrijheid! In de ontvangstzaal van het Arsenale vloeit de Prosecco rijkelijk en wordt gekookte beenham aangesneden voor de gasten.

WelkomstwoordDe commandant van het Arsenale en de voorzitter van de Italiaanse Lancia Club heeten ons hartelijk welkom, het heugelijke feit van 100 jaar Lancia wordt uitgebreid gememoreerd en we krijgen een overzicht van wat ons de komende dagen te wachten staat.

WelkomstdinerNa wat slechts het aperitief bleek te zijn, gaan de dinerzalen open en we ontdekken lange, grootsgedekte tafels. Het veelgangen diner dat daarna losbarst, is bijzonder overvloedig, En dat geldt ook voor de keur aan Piëmontese wijnen -passend bij de gerechten- zoals de Cortese en Dolcetto. Zelfs het dessert wordt voorzien van Spumante en Brachetto d'Acqui.

WelkomLangzaam wordt het voor iedereen duidelijk hoe groot het internationale gezelschap is.

De equipes zijn door de organisatie verdeeld over 4 groepen en kunnen zo ieder van de 4 dagprogramma's volgen.

 

 

Om bij te komen van de overvloed aan Piëmontese gastvrijheid konden we nog even genieten van een binnenplaats vol Lancia's en het vertrek van de Amerikaanse groep voor hun nachtrit.

 

 

Dinsdag 5 september | Rondleiding Turijn

rondleidingVandaag even lekker niet achter het stuur, want gidsen nemen ons mee het historische centrum in.

Tijdens een lange wandeling wijst de gids ons op de bijzondere gebouwen, de verschillende bouwstijlen en de ontwikkeling en historie van de stad.

 

 

ArmeriaEerste bezoek is aan de Armeria Reale met zijn rijke collectie aan historische objecten.

 

Via de nodige omwegen gaan we vervolgens naar het Egyptisch Museum van Turijn. We krijgen te horen over de rol van baksteen als bouwmateriaal voor paleizen, zoals het museum. En natuurlijk alles over de unieke collectie... mummies en zo...

 

cafeMet een uitleg over de rol van de publieke ontmoetingen in de vele cafés die het centrum van Turijn heeft, worden we naar onze eigen lunch in het Café Storico gestuurd. Met de lunchbonnen kunnen we genieten van de typische gerechten die de Turijnse cafés bieden.

In de middag staat het Cinema museum in de Mole Antonelliana op het programma. Naast de historie van het gebouw is de collectie interessant en het uitzicht vanaf het dak over Turijn magnifiek!

Woensdag 6 september | FIAT Research Centre en kasteel Racconigi

motorbegeleidingOp de woensdag weer achter het stuur, motoragenten begeleiden ons in hoog tempo de stad uit. Een spannende rit, want de inwoners van Turijn hebben duidelijk niet veel geduld met deze stoet, hoe snel die ook rijdt!

 

FIATresearchDe route voert naar het FIAT Research Centre in Orbassano, waar we met alle egards ontvangen worden en de mooiste exemplaren de binnenplaats op mogen en uitgebreid gefotografeerd worden door de heren van FIAT!

researchBinnen krijgen we een presentatie van de historie van Lancia en achtergronden over de research die hier wordt gedaan voor de toekomstige ontwikkelingen.

In de workshop zien we het ook in de praktijk: LED verlichting, nieuwe manieren voor ontwikkeling van carroserievormen, stadsauto's op electrische aandrijving.

La Margherie

MargherieLunchEen landelijke rit voert ons naar een fantastische lunch in de tuinen van de Margherie in Racconigi. Over stijlvol gesproken!

While digesting we were shown around the Racconigi Castle. A drive back to Torino took us to the roof track at Lingotto, where we could do a few exciting laps.

Thursday 7 september 2006 No driving today, as we are taken by touring car to visit the Lancia productionline at the nearby Mirafiori factory. Very interesting to see the Thesis model in various stages of completion. To further please the Lancia lovers we were taken to the all new Mirafiori Motor Village, where all carmodels and lifestyle products could be viewed and purchased. After rejoining the ladies we went for for lunch at the culinary highlight of the Locanda della Posta in Cavour. To help digest the copious meal we were walked around the beautiful village Saluzzo and given a ample description of its history. In the evening we attended the official presentation of the renewed Lancia Ypsilon presented by al lot of speeches by FIAT officials and Lilli Bertone.

Friday 8 september 2006 Time to ride out again! We were directed to the La Mandria, FIAT's test track, where we had the challenge of a time precision driving test. Afterwards we could freely enjoy the track at a more hilarious speed. In the afternoon we were received at the Veneria Reale and shown around. Upon returning there was a visit of the Palazzo dell'Arsenale. After nightfall, the Lancia evening took place at the Automobile Museum Biscaretti di Ruffia, including a visit to the especially assembled Lancia collection and attended the Centenario Conference, where Lancia's future was presented.

Saturday 9 september 2006 On the final the all 400 gathered Lancia's and some of Lancia's great rallye cars participated in the Grand Parade through Turin which ended in the display and model presentation at Piazza San Carlo. A breath taking sight! To conclude this magnificent week, the gala diner took place in the Arsenale court. Lots of speeched filled the long and warm evening.

Oh yeah, we are overwhelmed... quite feeling like Princes in the Piemonte!

It was also a great feeling meeting so many nice people from all over the world and to see the public enjoying the assembled Lancia's.

 

LCNTwitter LCNYouTube LCNFaceBook

Legetøj og BørnetøjTurtle