Clubreis Piëmonte 2013

Tekst: Hans Schoonbeek | Foto's: Mat Leers, Sebastian & Christa Jurkiewicz, Hans Schoonbeek

In het jaar dat Lancia Club Nederland 40 jaar bestaat was er eigenlijk maar één passende bestemming denkbaar. We gingen naar de roots van Lancia! Dat betekende dus naar de Piëmonte. En specifieker nog: naar Turijn en naar de geboortegrond van Vincenzo Lancia in Fobello.

Fobello markt

zondag 15 september

De meeste leden kozen de mooie Moncenisio-pas, waar Vicenzo Lancia de producten van zijn fabriek persoonlijk pleegde te testen. Die had aan de Italiaanse zijde een verrassing in de vorm van dichte mist, waardoor harder rijden dan 30km/u al gevaarlijk was! Degenen die de St Bernardino pas hadden genomen, rapporteerden zelfs sneeuw!

Iedereen kwam uiteindelijk aan in Best Western Hotel Cavalieri in Bra, ten zuiden van Turijn. Daar konden we de luxe, ruime kamers inrichten voor de komende 3 nachten.

Bij de welkomstborrel heette Wouter ons namens het bestuur van harte welkom en vertelde hij wat ons allemaal voor moois te wachten stond in deze week. Er was ook ruim tijd om alle reisverhalen uit te wisselen. Niet iedereen had kunnen komen met de geplande Lancia, sommigen waren zelfs in andere auto's (en reispartner) gearriveerd dan waarmee ze vertrokken en één had de importeur verleid om een Delta Momo als vervanger uit te lenen voor de reis. Clubreizen met zulke klassiekers blijven een avontuur! Een niet helemaal piepjonge Delta 2e serie had het zelfs in één rit van 17 uur moeten volbrengen.

Daarna konden we naar het restaurant voor het eerste gemeenschappelijk diner.

maandag 16 september

Omdat het centrum van Turijn tegenwoordig een ZTL is, had de organisatie een relaxte bustransfer geregeld voor het bezoek aan Museo dell' Automobile in Turijn. De chauffeur had echter het schema van een andere dag voor zich, waardoor we de Po diverse malen overstaken en een wat ruimere blik op de ochtenddrukte van de Piëmontse hoofdstad kregen dan nodig. Het automuseum was in de afgelopen jaren helemaal verbouwd tot een nu schitterende tentoonstelling van de automobiel historie. We hadden er de hele ochtend tijd voor, maar dat bleek zelfs niet ruim voor alle moois. De nodige Lancia's in de collectie natuurlijk. De relatief moderne Delta was zelfs in rally- èn cabrio-vorm aanwezig.

Tussen de middag bracht de transfer ons naar de gezamenlijke lunch in het slow food complex Eataly in Lingotto. Een grote variatie aan eetmogelijkheden maakte de keus er niet makkelijker op hoe de lunchvoucher te besteden. Als alternatief kon de voucher ook besteed worden aan de vele locale producten...

In de middag mochten de gelukkigen die een plaatsje geloot hadden, het langgehoopte bezoek brengen aan de Collezione Storica van Lancia. De collectiemanager presenteerde bijna twee uur de vele hoogtepunten van de Lancia geschiedenis die op deze plek bewaard worden. Met bij vele modellen een persoonlijke noot of een bijzondere rij-ervaring...

Voor de overige deelnemers stond een winkelbezoek aan Turijn op het programma. Of gewoon een paar uur genieten van de oude binnenstad.

De bustransfer bracht ons weer terug naar naar Bra voor het avond diner in Hotel Cavalieri.

dinsdag 17 september

Na de ochtendbriefing was de start van een rondrit van 140 km met de eigen Lancia's door de Langhe-streek. De heuvels ten zuidoosten van Turijn liggen vol met  karakteristieke heuveldorpen als Cherasco, La Morra, Barolo en Grinzane Cavour en bieden prachtige vergezichten. Het weer werkte prima mee deze dag, zodat uitgebreid genoten kon worden, zeker in de open Flavia's. Een aantal equipes maakte van de route gebruik om wat van de top-wijnen van Barolo en Barbaresco in te slaan. Zelf-instellende achtervering blijkt dan opeens een uiterst prettig onderdeel van de Kappa SW...

Met het zonnetje was een lunch op het terras van een van de restaurantjes lang de route puur genieten. De echte puristen picknickten zelfs naast de kathedraal van Alba met een keur aan smakelijke streekproducten.

In de avond kwam erelid Luigi Capuzzo voor de traditionele grappa-uit-espressokopjes-avond.

woensdag 18 september

Bij het ontbijt voegde ontwerper Enrico Fumia zich bij ons om te vertellen over de wederwaardigheden van het Centro Stile Lancia. Een mooie gelegenheid voor de vier equipes met een Lancia Kappa Coupé, die met dit model op de reis waren, om van alles te weten te komen. Enrico is de ontwerper van zowel de Ypsilon (die na de Y10 kwam), als de Lybra en de Kappa Coupé. Midden jaren '90 kreeg hij opdracht om een nieuwe Ypsilon te ontwerpen. Omdat FIAT het op dat moment te druk had met het op de markt brengen van de Punto (die FIAT moest gaan redden), had Enrico alle vrijheid om een redelijk revolutionair model op de markt te zetten. Toen hij enige tijd later de Lybra tekende, kreeg hij niet zoveel vrijheid want men vond dat het project te duur zou worden. Ook deze restricties kwamen om de hoek kijken bij de Kappa en Kappa Coupé... anders waren deze modellen veel minder ingetogen geweest.

Omdat dit jaar op twee plekken overnacht werd, was de woensdag bestemd voor de rit van Bra naar de hotels aan het ten noordoosten van Turijn gelegen Lago d'Orta. Hierbij konden we gebruik maken van Maarten's persoonlijke toeristische route van ongeveer 250 kilometer over secundaire wegen, zelf een route uitzetten of een vlotte rit maken over de autostrada rondom Turijn.

Hoofdbasis was hotel Giardinetto in Pettenasco aan het Lago d'Orta. Maar omdat we daar niet met alle equipes terecht konden zaten er 10 in elk van de twee overige hotels, l’ Approdo en la Sibilla Cusiana .

donderdag 19 september

De donderdag stond vrij voor een verkenning van het gebied rondom het Lago d'Orta. Een aantal maakten gebruik van de mooie wegen om de Lancia eens flink uit te laten. Anderen hielden het wat dichter bij huis met een zwempartijtje of vaartochtje op het meer en een bezoek aan de stadjes. Diner was natuurlijk weer gezamelijk in Hotel Giardinetto.

vrijdag 20 september

In de routebeschrijving stond het al... Bedevaart naar het Heilige der Heiligen. Vandaag de beroemde rit via de Via Lancia naar het bergdorp Fobello, de geboorteplaats van Vincenzo Lancia. Een heerlijke bochtige weg door het dal van de Mastallone was voor menige equipe een inspiratiemoment. Met de wegligging van zelfs de Aurelia uit de jaren 50 was het dik in orde!

Het marktplein was geheel vrijgemaakt voor onze Lancia's... op de opbreking en hopen zand en straatstenen na dan. Het leverde iedereen fotokriebels op en de camera's stonden niet stil.

De wegwerkzaamheden in Fobello hadden wel tot gevolg dat het bezoek aan de Villa Lancia te voet moest beginnen met een klim van een half uurtje. Er was voor de minder klimlustigen wel een Lancia truck geregeld, die op onvergetelijke Lancia wijze de passagiers boven bracht in ongeveer dezelfde tijd! De lokale Lancia vereniging onderhoudt zelf de prachtige villa en houdt het erfgoed zo in tact voor ons en zelfs een enkele keer Gianni Lancia.

Na de afdaling konden we genieten van een uitgebreid middagmaal in Albergo della Posta.

Welgevuld konden w een bezoek aan het Lancia Museum dat door de Lancia vrienden onderhouden wordt. In de door Lancia gestichte school is op de 2e verdieping een collectie Lancia herinneringen bijeengebracht.

In de avond was er helaas dan alweer de afscheidsborrel en een feestelijk afscheidsdiner in Hotel Giardinetto.

Voor alle deelnemers was deze reis een hoogtepunt in de 40 jaar Lancia Club. Aansluitend op de woorden van Wouter: een geweldige reis en veel dank aan de organiserende mede-leden!

 

 

LCNTwitter LCNYouTube LCNFaceBook

Legetøj og BørnetøjTurtle