Voorjaarsrit 2016 | welkom in Friesland

Montagnadoro

vjrit01Organisatoren Coos en Truus lokten ons voor de Voorjaarsrit naar het verre Friesland, met de belofte van wyn, wetter en wâld. Wat niets te maken had met wijn en weer, maar met wind, water, woud. We waren al bijna 10 jaar niet meer met de club in Friesland geweest, dus dat klonk zeer aantrekkelijk!

Zelfs het startpunt was al bijzonder: Italiaanse sferen in Oosterwolde bij Montagna d'Oro, specialist in klassieke Italiaanse auto's. Hier werden we ontvangen door René Goudberg met verse Italiaanse koffie en de prijswinnende appeltaart van zijn vrouw. Met deze smakelijkheden konden we de interessante collectie -met veel Lancia's ook- bekijken (desgewenst kopen) en gezellig met elkaar bijkletsen op deze eerste rit van 2016.

vjrit02Coos had een mooie dag aan de weergoden ontlokt, voor het eerst in vele weken van kou en winterse neerslag, mochten we genieten van wat hogere temperaturen en een mooi zonnetje. Er waren dan ook een groot aantal leden met pre-80s klassieke Lancia's gearriveerd, die tot vlak voor de rit nog lekker pekelvrij verstopt geweest waren.

In zijn woord van welkom, gaf Coos ons nog wat extra aanwijzingen: voorzichtig rijden in de dorpjes, let op de drukte ivm de watersporters en zo. Daarna konden we met de routebeschrijving en de goody bag op pad.

vjrit04Het eerst deel ging door het Friese Wâldgebied, waar we in landelijk tempo -met een haast meditatieve rust- konden genieten van het bosrijke deel van Friesland.

 Het is duidelijk dat Friesland veel meer is dan groene weilanden gevuld met stamboekkoeien! 

 

 

vjrit03In het Friesland waar in 1987 de minirotonde is uitgevonden, vinden we ook een curieuze variatie aan verkeersdrempels. Coos besteedt er uitgebreid aandacht aan in zijn inleiding en ook de routebeschrijving komt er vaak op terug. Inderdaad, max 30 is inderdaad max 30, de waarschuwing "zeer gemeen!" bleek zeer gemeend.

Voor je weet weet zijn dan de eerste 50 kilometers verreden en zijn we op ons lunchadres, het Golden Tulip Hotel Tjaarda in Oranjewoud. Hier stond een lekkere lunch voor ons klaar, zelfs mosterdsoep (precies waar een mens zin in heeft na zo'n rit!). Oranjewoud is bekend als bosrijk landgoed van de Oranjes en het ziet er dan ook uiterst chique uit!

vjrit10

vjrit05De tweede helft van de rit voert ons naar het merengebied aan de zuidwestkant van Friesland. Ik sta -zoals voorspeld door Coos en Truus- versteld van het gevarieerde landschap. Zoals de uitnodiging al had beschreven was er zelfs gezorgd voor mooie wolkenluchten en licht. De "ronde drempels" van Oudehaske leverden mooie beelden van slingerende Lancia's! Ook een bezoek aan moderne ovatondes was niet vergeten om de verkeerskundigen onder ons te laten zien dat de vooruitgang niet stil staat...

vjrit11Inmiddels zijn we in het polderlandschap van Friesland en de oude dijkjes vormen inspiratie voor wat serieuzer stuurwerk. Natuurlijk met de wijze woorden "goed uitkijken" van de briefing in de oren geknoopt.

Een tussenstop in Gaastmeer voor een drankje in d'Ald Herberch "Yn'e lelaek" levert ons een gezellig moment op met muziek van de lokale fanfare en de mogelijkheid om enkele van de historische aspecten van dit voormalige palinghandelscentrum te bezoeken. Paling, gevangen in de Friese meren, werd hier naartoe gebracht en levend bewaard in speciale schepen met een open romp voor vers water. Vanaf hier vertrokken dan regelmatig grotere schepen naar Engeland, waar paling het volksvoedsel vormde in die tijd. Weer wat geleerd.

vjrit12

vjrit15Omdat deze dag ook de opening van het waterseizoen plaatsvindt, daar nemen we daar links en rechts (op de bruggen, anders zit er een dijk in het zichtveld) een paar leuke indrukken van mee. Heel speciale toevoeging aan het evenement was een bezoekje aan de Friese Sleepbootdagen in Woudsend! Vele (stoom)sleepboten verzamelen zich hier om het jaar en het was een waar feest van muziek en techniek.

We eindigen in de Beach Club Lemmer aan het IJsselmeer. Tijd voor een drankje, bekendmaking van de winnaars van de Kwyz "Himd fan it liif" en voor degene die niet genoeg van de dag kon krijgen een smakelijk buffet.

vjrit20

Een prachtige voorjaarsrit, niet in de laatste plaats vanwege de persoonlijke noten die Coos en Truus erin gelegd hebben. Dank namens alle deelnemers!! (En de duumpkes smaakten prima!)

vjrit21

Meer foto's op:

 

LCNTwitter LCNYouTube LCNFaceBook

Legetøj og BørnetøjTurtle