Flaminia, Flavia en Fulvia samen in het FFF Register
- Details
- Gepubliceerd: zaterdag 18 augustus 2012 13:57
Het FFF Register brengt eigenaren van Flaminia, Flavia of Fulvia bij elkaar en biedt hen een platform voor uitwisseling van kennis en informatie, en op de eerste plaats het delen van hun passie voor deze modellen. Een aantal fervente FFF-liefhebbers heeft in 2001 het register in het leven geroepen.
Jaarlijks een gezellige registerdag
Het register organiseert jaarlijks een FFF Registerdag, een gezellige dag waar FFF-eigenaren elkaar ontmoeten, ervaringen uitwisselen en gezamenlijk een toerrit rijden. Steeds wordt een bijzondere locatie of thema gekozen of bij een evenement aangesloten, waar de FFF-modellen schitterend tot hun recht komen. Zoals Vliegbasis Soesterberg, Slot Loevestein, de Museum Sterrit (start in Eindhoven, Hillegom en Giethoorn), Kasteel de Haar, de Keientrekkersrally (Amersfoort, ‘s-Hertogenbosch), een Bloesemrit door de Betuwe, het Spoorwegmuseum, Heerlijkheid Mariënwaerdt, Kasteel Ruurlo, de ‘Kop van Overijssel’ (Zwolle) en Paleis Soestdijk. Met zo’n 40 variërend tot bijna 100 FFF’s bijeen is de registerdag altijd een bijzondere belevenis.
Bron van kennis en documentatie
Naast de gemeenschappelijke activiteiten brengt het register eigenaren van FFF’s in contact met elkaar bij vragen over onderhoud en restauratie van hun auto. Ook is ze een aanspreekpunt voor informatie en advies bij het zoeken naar onderdelen. In de eerste jaren brachten de initiatiefnemers de in Nederland aanwezige modellen van de Flaminia, Flavia en Fulvia in kaart en legden hun geschiedenis vast. Ook verzamelden en distribueerden zij technische documentatie, informatie zoals brochures van de FFF-modellen, en ‘FFF’s in de film’.
Er zijn in Nederland ruim 650 FFF’s: 89 Flaminia’s, 113 Flavia’s en 449 Fulvia’s (2022). Het register heeft 198 LCN-leden met in totaal 250 FFF’s in hun bezit (2022).
Verwantschap in dezelfde tijdsperiode
De FFF’s vormen in veel opzichten een bepaald hoofdstuk van de Lanciahistorie. Alle drie de modellen zijn ontworpen door professor Antonio Fessia en kenmerkend voor de Pesenti-periode. Dit is het tijdvak tussen het vertrek van Gianni Lancia in 1955 en de overname door Fiat in 1969. Als je naar de techniek kijkt zijn de auto’s ook duidelijk verwant, de Flaminia wellicht iets minder omdat hij is ontwikkeld vanuit de Aurelia, maar de Flavia en Fulvia lijken wel sterk op elkaar. De modellen stammen alle drie uit de naoorlogse periode van wederopbouw van de samenleving. Ze hebben een belangrijke rol gespeeld in het tegemoetkomen aan de mobiliteitsbehoefte die de toenemende welvaart met zich meebracht.
Om deze redenen brengt het register deze drie modellen bij elkaar.
Contact
Wilt u meer weten over het Lancia FFF register? Stuur dan een e-mail naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.