Lustrumlogo 40 jaar LCN

Op de beurs Auto Italia in Houten werd zaterdag 6 oktober het logo 40 jaar LCN gepresenteerd.

40jaarLogo

Het logo is van de bekende ontwerper en clublid Eelke Veenstra. Hij zet hiermee het thema voor de festiviteiten in 2013 neer.

Natuurlijk wilden we er alles over weten, hoe kwam 't dat juist jij...

Waarom ik juist het logo heb gemaakt? Ik ben gevraagd door het bestuur. Ik woon voor het maken van de Elefantino dikwijls een bestuursvergadering bij en dan leer je elkaar in de informele momenten beter kennen. Zo zijn zij op de hoogte gekomen van mijn werkzaamheden als ontwerper en volgde de vraag vrijwel vanzelf.  Ik geloof dat ik er niet zo heel veel keuze in had!  ;)

Waar kwam jou creatieve vonk vandaan?

De creative vonk komt altijd na verloop van tijd. In mijn vakgebied probeer je je ook altijd eerst wat in te leven in wat de 'klant' wil hebben en waar die voor staat. In dit geval dus een logo wat gedurende het lustrumjaar breed gebruikt kan worden en wat ook op diverse clubartikelen gedrukt zou kunnen worden.

Ten tweede staat de club voor het merk Lancia en bestaat uit mensen en de auto's die ze bezitten. Daardoor vond ik het eigenlijk een mooi gebaar om de vele modellen auto's die binnen de club bestaan (veelal) centraal in het logo te plaatsen. Zodoende zijn er dus 40 verschillende Lancia's die ik uit de ledenlijst heb opgespoord.

Er waren enkele voorstellen vanuit mijn kant aan het bestuur waaruit ze uiteindelijk twee hebben gekozen.

Het ene logo bestaande uit een cirkelvorm symboliseerd meer de beweging van het wiel, vooruitgang en de harmonie van de cirkel. (Er wordt mij wel eens gevraagd of het niet scheef staat. Nee, het staat niet scheef, de verschillende cirkels binnen het ronde logo heb ik bewust een beetje gedraaid geplaatst om beweging te suggereren, anders wordt het zo statisch!)

Het tweede logo is meer geinspireerd op een Romeins tablet met de lauwerkrans als kapitaal. Tevens geeft dit logo een solide indruk, als een pilaar. Het zijn in dit geval weer de leden met hun auto's die het grote deel van het logo vullen. Zowel het ronde als het vierkante logo zijn voor diverse toepassingen te gebruiken.

Waarom staat jouw Beta Coupé daar bovenaan onder de Stratos? ;-)

Mijn / De Beta coupe staat onder de stratos omdat die allebei in 1973 geintroduceerd zijn! Zij vieren beide het 40-jarig jubileum tegelijkertijd met de LCN.

Zit er een filosofie achter de volgorde van de modellen?

Er zit geen filosofie tussen de volgorde van de modellen. Ik heb veelal gekeken naar de grootte van de modellen en welke ruimte ze in het logo innnemen. Er onsttaat dan een ruimte tussen de auto's en die bepaald de balans in het logo. Ook heb ik geprobeerd een variatie tussen oudere en nieuwe modellen aan te houden, net als type carosserie.

Hoe lang ben je wel niet aan 't priegelen geweest, die kleine Lanciaatjes blijken best gedetailleerd?

Ja, het heeft heel lang geduurd om goed beeldmateriaal van alle Lancia's die ik wilde gebruiken te vinden. Je moet immers een foto met recht zijnaanzicht vinden van een behoordlijke resolutie, anders trek je alleen maar blokjes over. En dan ga je simpelweg veertig auto's overtekenen...

Wat gaat 't door je heen als je je logo ergens terugziet (op de site bijvoorbeeld)?

Het is leuk om je eigen logo terug te zien, zelfs al aan het einde van dit jaar. Volgend jaar verwacht ik in het seizoen wel meer logo'tjes te zien is op de auto's zelf.

Het is overigens erg leuk te zien dat mensen in het logo op zoek gaan naar hun eigen model.
[Ed: jep, ik heb ze gevonden]

40 jaar LCN logo